ПРЕДАВАЊА

Učenici gimnazije su od marta do juna 2015. održali tri serije predavanja. Predavanja su trajala u proseku oko 15 minuta, dok je preostalo vreme korišćeno za diskusiju. Diskusije su glavni delovi serija i trajale su u proseku oko 45 minuta.
Tokom prve serije održana su tri predavanja: „O zabludama” (razlika između korelacije i kauzalnosti i zašto ih je bitno razlikovati; Slobodan Pantelić), „O prljavoj strani književnosti” (erotika kroz istoriju književnosti i šund u savremenim erotskim romanima; Arsenije Štimac) i „O slobodnoj volji” (nesaglasnost ideje determinističke stvarnosti i ideje slobodne volje i kakve odgovore daje fizika; Miroslav Živanović).
U drugoj seriji održana su dva predavanja: „Šta je dobro a šta zlo” (geneologija morala sa akcentom na Ničeovim razmišljanjima; Slobodan Pantelić) i „Da li biste ubili debeljka?” (moralne i/li racionalne odluke; Miloš Galečić).
U trećoj seriji predavanja su bila: „Ne znam ili neznam” (problematizovanje potrebe za jezičkim normama; Milan Ninković) i „Gde su svi?” (Vanzemaljci i zašto ih još nismo otkrili; Miroslav Živanović).
Motiv za ovakva okupljanja jeste želja da se među učenicima neguje kritičko mišljenje, kultura raspravljanja, validnost argumentacije kao i opšta želja za diskusijom i saznanjem novih stvari.